10 май Музикален театър Четири от най-популярните опери - Норма, Тоска, Травиата

...
10 май
Музикален театър Четири от най-популярните опери - Норма, Тоска, Травиата
Коментари Харесай

Балет „Арабеск“ събира в един спектакъл четири най-прочути опери

10 май

Музикален спектакъл

Четири от най-популярните опери - " Норма ", " Тоска ", " Травиата " и " Мадам Бътерфлай ", се сливат в общ театър на балет " Арабеск ", чиято премиера е планувана тъкмо след седмица на сцената на столичния Музикален спектакъл. Сценичното произведение, озаглавено " Опера Diva “, е по концепция и хореография на Мариана Крънчева и драматургия на Анна Петрова. Онова, което свързва четирите безсмъртни музикални произведения, е изборът и ориста на основните героини и превръщането на тези персонажи в знак на женска отдаденост. В най-красивите арии на композиторите Белини, Пучини и Верди се преплитат  трагичните ориси на героините Норма, Виолета, мадам Бътерфлай и Тоска и сплотяващото ги общо посвещаване на обречената обич, като в този момент този драматизъм ще бъде изразен със средствата на танцовото изкуство.

Докато мадам Бътерфлай (специално присъединяване на примата Веса Тонова) гледа към пристанището в очакване на брачна половинка си Пинкертон (Стефан Вучов), я изпълват мемоари. Сякаш претърпява още веднъж първата им среща и трепета на любовта им, до мига, в който го вижда да слиза от кораба с друга жена. Втората героиня - Виолета (Петя Колева) и младият Алфред Жермон са щастливи дружно, само че намесата на бащата Жорж Жермон (Васил Дипчиков) кара младата жена да отблъсне обичания си и да се съобщи на заболяването. Тоска (Даниела Иванова) стои над окървавеното тяло на обичания си Каварадоси и с цел да резервира живота му, отива да се отдаде на предводителя на римската стража; гневът й надвива и тя убива насилника. Норма (Андрея Андонова) е разкъсвана сред гнева от измяната на Полионе, взема решение да накаже него и новата му обич Адалджиза, само че след това им прости и сама потегля към кладата. Всяка от героините прави голяма жертва в името на мъжа, който обича - предава религия и жанр, прави закононарушение или непринудено се отхвърля от щастието си. Вървейки по разнообразни пътища, всяка избира като излаз гибелта.

" В театралната версия на " Арабеск " в този техен път има кукловод, който, с цел да задоволи егото си, слага дамите в рамка на измислена или редактирана действителност. „ Рамкираните “, съгласно неговите показа, дами постоянно са по-вълнуващи. Те са сложени в един фиктивен свят, сътворени от основателя си, с цел да бъдат жертвани в името на драма и овации. В същия подтекст е забавна склонността на мъжа да се впечатлява от измислени, недосегаеми женски създания, до момента в който в това време подценява същинската, действителна жена ", изясняват от трупата. Спектакълът съдържа и втора сюжетна линия, чийто звуков декор е текст на Анна Петрова, коментиращ тематики като страхове, творчество, популярност, отношение към дамата.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР